Deze vitamines en supplementen zijn populair

Deze vitamines en supplementen zijn populair

Het enorme aantal multivitaminen dat nu online verkrijgbaar is, kan overweldigend zijn en jou ook niet ontgaan zijn. Vooral als je gewoon vitamines wilt kopen om dagelijks in te nemen ter ondersteuning van je dieet. In dit artikel bekijken we welke vitamines je moet overwegen te kopen.

Welke vitamines kun je allemaal kopen

Waarom vitamines en welke kopen zul je je misschien afvragen. Daarom eerst even dit: vitamines en supplementen zijn er in verschillende vormen. Denk maar aan vitamine tabletten, capsules, kauwgom en poeders. Populaire supplementen variëren van vitamines en mineralen tot visolie en kruiden. Hoewel het waar is dat supplementen geen gezonde voeding kunnen vervangen, kunnen supplementen wel nuttig zijn om essentiële voedingsstoffen aan je dieet toe te voegen of het risico op gezondheidsproblemen te verminderen.

Multivitamine kopen

Zelfs een voedzaam en evenwichtig dieet geeft je misschien niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt, vooral als je lijdt aan vitaminetekorten, die vaak gepaard gaan met chronische ziekten. In deze gevallen kunnen vitamines en multi vitamine supplementen de sleutel zijn tot een goede basis voor je voeding en, uiteindelijk, je gezondheid.

Vitamine D supplementen

Vitamine D is niet aanwezig in de meeste voedingsmiddelen die we dagelijks consumeren. (Je moet ongeveer 54 eieren eten om 2.000 IE vitamine D binnen te krijgen) Deze vitamine is echter wel super essentieel om onze botten sterk en gezond te houden door het lichaam te helpen calcium op te nemen. Op deze manier vitamine D kopen is zo gek nog niet.

Te weinig vitamine D

Te weinig vitamine D kan de symptomen van bot- en rugpijn vergroten, evenals bot- en haaruitval. Bovendien kan een tekort aan vitamine D je algemene risico om ziek te worden vergroten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je deze voedingsstof dagelijks inneemt, vooral in de winter wanneer je lichaam het moeilijker heeft om vitamine D aan te maken met minder zonlicht.

Belangrijk tussen maart en oktober

Om het belang van vitamine D te onderstrepen is onlangs aanbevolen dat mensen tussen maart en oktober 10 microgram vitamine D per dag innemen om botten en spieren gezond te houden. Deze waarschuwing kwam er vanwege ziekten die verband houden met het coronavirus, omdat mensen dit jaar meer dan gewoonlijk binnen zijn geweest.

Als je een vitamine D voedingssupplement zoekt, kom je waarschijnlijk 2 verschillende vormen van voedingsvitamine D tegen: Vitamine D2 en Vitamine D3. Vitamine D3 zit vooral in dierlijke producten, terwijl vitamine D2 vooral uit plantaardige bronnen komt. Beide worden opgenomen in de bloedbaan, maar van vitamine D3 is bewezen dat het effectiever is en meer voordelen biedt voor onze gezondheid.

Magnesium in voeding en vitamines

Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor het functioneren van je lichaam. Dit mineraal helpt je botten gezond en je bloeddruk laag te houden, en staat er ook om bekend vermoeidheid en moeheid te verminderen. Magnesium zit in veel voedingsmiddelen, waaronder noten, groene bladgroenten, brood, vlees, vis en zuivelproducten. Hoewel er wel verschillende voedingsbronnen van deze voedingsstof zijn, heeft magnesium onderzoek aangetoond dat de inname van magnesium in Nederland en Belgie lager is dan aanbevolen voor de meeste leeftijdsgroepen. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de botten, en ook de ontstekingen vergroten.

Hoeveel magnesium per dag?

Een onderzoeker beveelt een inname van 200 mg magnesium per dag aan voor de meeste volwassenen. Het is daarom belangrijk om een evenwichtige voeding te hebben met veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium om de belangrijke functies van je lichaam te ondersteunen en de energie productie te bevorderen.

Vitamine C supplementen

Vitamine C als supplement kopen kan verstandig zijn omdat vitamine C een super belangrijke rol speelt bij het helpen beschermen en gezond houden van cellen, waardoor huid, bloedvaten, botten en kraakbeen gezond blijven. Bovendien kan deze vitamine jou helpen bij wondgenezing. Vitamine C komt voor in elke gezonde en evenwichtige voeding, voornamelijk uit een verscheidenheid aan groenten en fruit. Daartoe behoren sinaasappels, aardbeien, zwarte bessen, aardappelen en broccoli. De aanbevolen maximale dagelijkse inname van vitamine C voor volwassenen is 2.000 mg.

Hoewel het heel onwaarschijnlijk is dat de meeste gezonde mensen een tekort aan vitamine C hebben, zijn er enkele leefstijlfactoren die je in gevaar kunnen brengen. Daartoe behoren roken of meeroken, gebrek aan gevarieerde voeding, of bepaalde gezondheidsaandoeningen, vooral die welke samenhangen met darmmalabsorptie. Vitamine C supplementen worden gebruikt ter ondersteuning van een evenwichtige voeding voor fitte mensen met een actieve en drukke levensstijl die bang zijn om ziek te worden. Dit populaire vitamine C supplement kan vermoeidheid en moeheid helpen verminderen en de normale werking van je immuunsysteem ondersteunen. Vitamine C capsules zijn daarom een goede keuze vanwege hun verminderde zuurgraad, dit helpt de bijwerkingen te vermijden die je bij sommige andere merken aantreft, zoals maagklachten.

Zink supplementen

Zink is een belangrijke voedingsstof die verschillende functies in je lichaam heeft. Je bent misschien bekend met de rol van zink bij de ondersteuning van je immuunsysteem. Zink is ook verantwoordelijk voor de activiteit van verschillende enzymen die helpen bij een gezonde spijsvertering, zenuwfunctie en stofwisseling. In tegenstelling tot sommige voedingsstoffen die moeilijker te verkrijgen zijn uit voedsel alleen, is zink gemakkelijk te vinden in zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Vlees, schelpdieren, zuivelproducten, brood en graanproducten zijn goede bronnen van zink. Het niveau van deze micronutriënt is meestal laag bij oudere mensen en iedereen die veel stress heeft. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het is om ervoor te zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt.

Het is belangrijk op te merken dat dit bekende mineraal een "essentieel micronutriënt" is. Dit betekent dat ondanks zijn cruciale rol in het lichaam, heel weinig zink nodig is voor de gezondheid van de mens. Daarom zijn multivitaminen voor vrouwen of mannen die zink bevatten meestal een goede keuze als je precies de juiste hoeveelheid zink zoekt ter ondersteuning van je dieet. Het is vermeldenswaard dat mannen gewoonlijk meer zink nodig hebben dan vrouwen; onze multivitaminen voor mannen zijn hierop afgestemd - 2 dagelijkse capsules bevatten ongeveer 15 mg zink (als citraat). Er zijn enkele chronische ziekten die een zinktekort kunnen veroorzaken, soms leidend tot acute diarree bij kinderen, trage wondgenezing en de ziekte van Wilson. In deze gevallen kan je arts een zinksupplement voorschrijven om de door het tekort veroorzaakte symptomen te behandelen.

Calcium in vitamine supplementen kopen

Calcium vitamine supplementen kunnen ook heel verstandig zijn. Calcium is het meest voorkomende mineraal in het lichaam en staat bekend om zijn voordelen voor de gezondheid van de botten. Ongeveer 99% van het lichaams calcium zit in de botten en tanden, en het speelt een cruciale rol bij de opbouw en instandhouding van sterke botten. Bovendien hebben je hart, spieren en zenuwen ook calcium nodig om goed te functioneren. Volgens onderzoekers loop je meer risico op een calciumtekort als je een zuivel- of lactosevrij dieet volgt, of als je osteoporose hebt. In deze gevallen kan een dagelijks calciumsupplement je helpen je aanbevolen dagelijkse calciuminname te bereiken.

Calcium zit uiteraard in allerlei voedingsmiddelen, waaronder donkere bladgroenten (boerenkool), zuivelproducten (melk, yoghurt), vis met eetbare zachte botten (zalm) en calciumrijke vruchtensappen. Met een hele gezonde en evenwichtige voeding krijg je waarschijnlijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium binnen. Maar enkele mensen, vooral vrouwen, beginnen echter botdichtheid te verliezen naarmate ze ouder worden.

Daarom kan je arts je aanraden een profylactisch dagelijks calcium supplement te nemen. De aanbevolen dagelijkse calciuminname is 1.000 mg voor de meeste volwassenen. Als je calciumsupplementen gaat nemen, is het meestal het beste om calcium te nemen in de vorm van calcium citraat, omdat deze vorm de biologische beschikbaarheid optimaliseert en minder symptomen veroorzaakt bij mensen met absorptie problemen.