Het ontstaan van de piano

Het ontstaan van de piano

De piano is een populair instrument die door de hele wereld wordt gebruikt. Het kent ook een boeiende geschiedenis. Zo had het in het begin een hele andere naam en zijn er door de jaren heen interessante ontwikkelingen geweest. Het is een uitvinding die afkomstig is uit Italië. Er zijn vele muzikanten die voor indrukwekkende stukken hebben gezorgd.

Geschiedenis Piano

De piano dat ook wel vleugel wordt genoemd is een instrument die uitgevonden werd door Bartolomeo Cristofori. Wanneer het precies uitgevonden is, dat is niet bekend. Het is tussen 1698 en 1709 uitgevonden door de Italiaan. In eerste instantie had de piano eigenlijk een andere benaming. De originele naam die de uitvinder het instrument meegaf was Pianoforte. Vertaald vanuit het Italiaans betekent dat zacht en sterk. Niet veel later na de eerste piano werden ze in Duitsland ook gebouwd. onder andere door SIlbermann. De piano's werden steeds beter en beter. In 1783 werd bijvoorbeeld pedalen uitgevonden waardoor het pianospel nog indrukwekkender was. Nu vandaag de dag zijn alle piano's uitgerust met minimaal twee maar meestal drie pedalen. Ook werd er later het repetitiemechaniek uitgevonden. Hiermee kon een zelfde toets sneller meerdere keren worden gespeeld. Eén van de meest beste veranderen die de piano heeft doorstaan is het frame die bestaat uit gietijzer. Hierdoor is het mogelijk om een grote spanning op de snaren toe te passen waardoor het geluidniveau een stuk hoger is. Ook zorgde het voor een stabielere stemming. Er zijn ook instrumenten gemaakt die lijken op de piano. Digitale varianten zoals de keyboard. Deze bevatten geen snaren maar door middel van software hoor je geluid zodra er op een bepaalde toets wordt gedrukt. Digitale piano kopen? Klik op deze link.

Bekende pianisten

Sinds de komst van de piano zijn er grote muzikanten voortgebracht. De grootste pianist die we kennen is Sergei Rachmaninov. Een muzikant afkomstig uit Rusland die zich vooral richtte op de romantische stijl. Verder moeten we natuurlijk ook Mozart niet vergeten. In Nederland kennen we ook een heleboel uitstekende pianisten. Denk bijvoorbeeld aan Ronald Brautigam, een muzikant die indruk heeft gemaakt in de hele wereld. Verder hebben we ook nog WIllem Brons, Daniele Dechenne, Leo van Doeselaar, Polo de haas en de broers LUcas jussen en Arthur Jussen.