Waarom kiezen voor extra pensioen?

Waarom kiezen voor extra pensioen?

Hoeveel pensioen krijg ik? Die vraag stellen heel veel mensen zichzelf! Pensioen is een onderwerp dat veel mensen aanspreekt, omdat het een onderwerp is waarmee iedereen vroeg of laat te maken krijgt. Ben je net begonnen met werken, heb je een eigen bedrijf of ga je bijna met pensioen? In alle gevallen is het belangrijk om je te verdiepen in je pensioen en te weten hoe je extra pensioen kunt opbouwen. In onderstaand blog wordt uitgelegd wat pensioen is en hoe pensioen in Nederland wordt opgebouwd. Ook kun je hieronder lezen, hoe je zelf extra pensioen kunt opbouwen en in welke gevallen dit erg verstandig is. Lees je mee? 

Wat is pensioen?

Pensioen is een term die veel mensen kennen, maar niet iedereen weet precies wat het inhoudt. Om het kort samen te vatten, pensioen is een regeling die is bedoeld om mensen na hun pensionering financieel te ondersteunen. Pensioen is meestal een combinatie van AOW (dat iedereen krijgt van de regering) en een pensioen dat is opgebouwd door de werkgever(s) waarvoor je gewerkt hebt. Als derde onderdeel, kun je ook nog zelf pensioen hebben opgebouwd, bijvoorbeeld als je een eigen bedrijf hebt gehad of graag wat extra pensioen wilt als je straks niet meer werkt.

Hoe wordt pensioen in Nederland opgebouwd?

Hoe pensioen in Nederland wordt opgebouwd, hangt af van verschillende factoren. Als eerste is het belangrijk om te weten dat pensioen in Nederland wordt geregeld via twee grote stelsels: het ouderdomspensioen (AOW) en de pensioenen die worden opgebouwd door werkgevers. AOW is het basispensioen dat iedereen in Nederland geniet. Dit ouderdomspensioen wordt betaald door de belastingdienst en het is gegarandeerd vanaf je pensioenleeftijd. Zelf kun je ook nog extra pensioensparen, bijvoorbeeld door middel van spaar- of beleggingspensioenen. Deze pensioenen kunnen je ouderdomspensioen aanzienlijk verhogen, dit is ideaal als je bijvoorbeeld over een minimaal bedrag wilt kunnen beschikken per maand, als je gepensioneerd bent. 

Hoe kun je zelf je pensioen opbouwen?

Je kunt je pensioen op verschillende manieren opbouwen. De meest voorkomende manieren zijn spaar- en beleggingspensioenen. Spaar- en beleggingspensioenen zijn bedoeld om je pensioen te verhogen en je in staat te stellen om extra pensioen op te bouwen. Het is zeer verstandig om te weten hoeveel pensioen je gaat krijgen als je nu niets zelf zou doen. Aan de hand van dit bedrag weet je wat je dan ‘tekortkomt’ op je doelbedrag; dit wordt dan het bedrag wat je zelf bij elkaar kunt gaan sparen. Op deze manier werk je planmatig en weet je zeker dat je straks heerlijk onbezorgd kunt genieten van je oude dag!