Hoe kies ik de juiste deurmat?

Hoe kies ik de juiste deurmat?

Deurmatten kun je in alle maten en soorten laten maken. Hierbij zijn er veel keuzes die je kunt maken. Zo heb je de keuze uit welk materiaal er wordt gebruikt, hoe lang en breed de mat moet worden en welke primaire functie de mat moet bezitten. Hiernaast heb je nog de keuzes voor het uiterlijk, de kleuren, patronen en bedrukkingen. In dit artikel zullen we de verschillende opties en functies uitleggen.

Matten voor binnen

Als je op zoek bent naar een mat voor binnenshuis, kun je kiezen tussen een schoonloopmat en een droogloopmat. Een schoonloopmat is ervoor gemaakt om viezigheid op te vangen en vast te houden. Ze zijn geschikt om het vuil van schoenen af te schrapen. De matten zijn vaak stug en gemaakt van rubber, waardoor dit makkelijker gaat. Wel is een rubber mat niet te wassen met een wasmachine. Als je wil dat de mat zich focust op het opvangen en vasthouden van vocht in plaats van vuil, kun je beter kiezen voor een droogloopmat. Deze matten zorgen ervoor dat je met droge schoenen de kamer betreed. Meestal zijn deze matten gemaakt van katoen.

Hiernaast kun je nog kiezen voor een kokosmat, gemaakt van de vezels uit kokosnoten. Deze vezels zijn erg taai en stuf en gaan lang mee. De kokosmatten zijn goed bestand tegen schimmels en vochtigheid. Deze matten kunnen ook buiten worden gebruikt, maar alleen als ze onder een afdakje liggen. Naaldviltmatten zijn alleen geschikt voor binnen. Ze zijn gemaakt van polypropyleen, een soort kunststof. De vezels van deze matten staan tegen elkaar aan en werken daarom goed bij het schrapen van vuil. Welke mat het beste past bij jouw huis, ligt aan wat voor primaire functie voor jou het belangrijkst is.

Matten voor buiten

Matten die buiten worden gebruikt hebben andere factoren om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld het weer. De mat moet bestendig zijn tegen hele koude en warme temperaturen, vocht, hagel en harde wind. Om deze reden moet de mat steviger en zwaarder zijn, zodat hij niet verplaatst wordt bij een storm. Rubber en kunststof matten zijn altijd een goede optie voor een deurmat voor buiten.