Hoe maak je kunststof kozijnen schoon? Een praktische handleiding!

Hoe maak je kunststof kozijnen schoon? Een praktische handleiding!

Gefeliciteerd met je nieuwe kunststof kozijnen! Ze zijn duurzaam, onderhoudsarm en zien er fantastisch uit. Wist je trouwens dat steeds meer mensen kunststof kozijnen online bestellen?

Om ervoor te zorgen dat ze er jarenlang als nieuw uitzien, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en te onderhouden. In dit artikel geven we je een stap-voor-stap handleiding voor het schoonmaken van je kunststof kozijnen, evenals enkele handige tips om ze in topconditie te houden.

Stap-voor-stap handleiding voor het schoonmaken van kunststof kozijnen

Benodigdheden:

- Emmer met warm water

- Milde allesreiniger (geen schurende of agressieve schoonmaakmiddelen)

- Zachte spons of doek

- Zachte borstel (voor moeilijk bereikbare plaatsen)

- Microvezeldoek

- Zeem

- Stofzuiger met een zachte borstelopzetstuk

- Eventueel: speciale kunststof reiniger

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met schoonmaken, verwijder je losse vuildeeltjes zoals stof, zand en bladeren. Dit kan met een stofzuiger met een zachte borstelopzetstuk of door lichtjes af te vegen met een droge doek. Hiermee voorkom je krassen op het kunststof tijdens het schoonmaken.

Stap 2: Reinigen van het kunststof oppervlak

- Vul een emmer met warm water en voeg een paar druppels milde allesreiniger toe.

- Doop een zachte spons of doek in het sopje en wring het overtollige water eruit.

- Veeg de kunststof kozijnen af met de vochtige spons of doek, werk van boven naar beneden om strepen te voorkomen.

- Gebruik een zachte borstel voor moeilijk bereikbare plaatsen zoals hoeken en randen.

Stap 3: Afnemen en drogen

- Spoel de spons of doek regelmatig uit in schoon water om te voorkomen dat je vuil verspreidt.

- Droog de kozijnen na met een microvezeldoek om waterdruppels en strepen te verwijderen. Voor een extra glans kun je na het drogen met een zeem over de kozijnen gaan.

Stap 4: Reinigen van het glas

- Maak het glas schoon met een glasreiniger of een mengsel van water en een beetje azijn.

- Spuit de glasreiniger op het glas en veeg het af met een schone, droge doek of een zeem.

Stap 5: Controleer de rubbers en scharnieren

- Controleer de rubbers rond de kozijnen op vuil en beschadigingen. Maak deze schoon met een vochtige doek en een milde reiniger.

- Smeer de scharnieren en andere bewegende delen in met een siliconenspray om ervoor te zorgen dat ze soepel blijven werken.

Extra tips voor het onderhouden van kunststof kozijnen

1. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

Gebruik nooit schurende of agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleekmiddel, aceton of schuurmiddelen, omdat deze het kunststof kunnen beschadigen en dof maken.

2. Regelmatig schoonmaken

Maak je kozijnen minimaal twee keer per jaar schoon. Bij voorkeur vaker als je in een gebied woont met veel verkeersvervuiling, zeezout of industrieel stof.

3. Bescherm tegen verkleuring

Plaats geen stickers of plakfolie op de kozijnen, omdat lijmresten kunnen achterblijven en het kunststof kunnen verkleuren. Gebruik geen gekleurde schoonmaakmiddelen die vlekken kunnen veroorzaken.

4. Inspecteer regelmatig

Controleer je kozijnen regelmatig op beschadigingen of slijtage. Vroegtijdige detectie van problemen kan dure reparaties voorkomen.

5. Gebruik speciale reinigers

Voor hardnekkige vlekken kun je speciale kunststofreinigers gebruiken die verkrijgbaar zijn bij de meeste bouwmarkten. Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig op.

6. Bescherm tegen extreme temperaturen

Hoewel kunststof kozijnen bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, is het verstandig om ze te beschermen tegen extreme temperaturen. Gebruik zonwering of raamdecoratie om directe blootstelling aan fel zonlicht te verminderen.

7. Vermijd scherpe voorwerpen

Gebruik geen scherpe voorwerpen om vuil of verf te verwijderen. Dit kan krassen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een zachte doek of een kunststofschraper.

Door deze stappen en tips te volgen, houd je je kunststof kozijnen in perfecte staat en geniet je jarenlang van hun mooie uitstraling. Het schoonmaken van je kozijnen hoeft geen lastige klus te zijn; met de juiste aanpak en regelmatige aandacht blijven ze stralend en functioneel. Veel succes met het onderhoud van je kunststof kozijnen!