Wat zijn de effecten van kratom?

Wat zijn de effecten van kratom?

In Nederland zijn veel mensen bekend met verdovende middelen. Een van deze middelen is in ons minder bekend, namelijk kratom. Deze plant komt voor in het regenwoud, voor al in Zuidoost-Azië. Je kunt kratom vinden in landen zoals Thailand, Borneo en Maleisië. In deze gebieden gebruiken ze deze plant vooral als medicijn, maar de drug wordt ook steeds populairder voor recreatief gebruik. Wat is kratom precies en wat is de werking ervan? Dit en meer lees je hieronder.

Wat is het effect van kratom?

In de kratom plant vind je bepaalde stoffen, alkaloïden. Deze stoffen hebben een stimulerend effect op ons brein. De drug is wel te vergelijken met andere opiaten en hebben bijvoorbeeld een invloed op onze angst en je humeur. Van de plant krijg je een euforisch gevoel en je wordt er rustig van, zoals dit ook zo is bij opium. Hiernaast heeft kratom nog een effect op de serotonine- en adrenalinereceptoren in onze hersenen. Wat precies de werking hierop is, is nog onduidelijk voor de wetenschap. Je kunt drie verschillende soorten kratom kopen. Deze soorten hebben allemaal net weer even een andere werking. Bij de rode nerf merk je vooral een rustgevend effect. De witte nerf stimuleert meer en geeft euforie. Daarnaast heb je nog de groene nerf, die een kleine boost aan je energie geeft en een soort tussenweg is tussen de andere twee soorten.

Hoe neem je kratom in?

Net als veel andere drugs, kun je kratom op verschillende manieren innemen. Je kunt het roken en er thee van maken. Ook kun je kauwen op de bladeren van de plant. De makkelijkste manier is om thee ermee te zetten, de smaak is echter niet geweldig. In landen buiten Zuidoost-Azië zul je vooral kratompoeder en extracten hiervan op de markt vinden. Je moet zeker bij de extracten opletten dat je niet te veel neemt, want deze hebben een hoge dosering. Als je te veel neemt kun je erg misselijk worden en last krijgen van hoofdpijn. Kijk ook uit voor verslaving, want je kunt zowel mentaal als lichamelijk verslaafd raken aan kratom. Als je probeert te stoppen bij een verslaving kun je last krijgen van vervelende, heftige ontwenningsverschijnselen.