Hoofdschimmel, hoe kom ik daar vanaf?

Hoofdschimmel, hoe kom ik daar vanaf?

Jeuk, irritatie en schilfers in je nek. Hoofdschimmel, je wordt er nu eenmaal niet blij van. Hoofdschimmel is een infectie van je hoofdhuid, dat zich altijd bevindt op gedeeltes waar haar groeit. Deze infectie zorgt voor rode, ronde plekken die gaan schilferen. Vervelend als je op een feestje zit en je hele zwarte blouse zit onder de witte schilfers. Op het moment dat je haren afbreken, kunnen er zelfs ook kale plekken ontstaan. Hoofdschimmel, je zit er echt niet op te wachten! De vraag luidt; hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?

Behandelen van hoofschimmel

Hoofdschimmel kun je behandelen door bijvoorbeeld een antischimmelgel te gebruiken. Ook zijn er antischimmelpillen verkrijgbaar waarmee jij jezelf kunt verlossen van deze vervelende hoofdschimmel. Deze behandeling is noodzakelijk, ook om besmetting van anderen te voorkomen. Besmetting kan in dit geval plaatsvinden door huid op huid, maar ook bijvoorbeeld via kleding zoals jassen en mutsen. Behandeling is ook belangrijk om cosmetische schade te voorkomen. Denk hierbij aan permanente kale plekken op de hoofdhuid of littekens die achterblijven nadat infecties zijn behandeld.

Hoe ontstaat hoofdschimmel?

Hoofdschimmel ontstaat door schimmels die een infectie veroorzaken. Ieder mens heeft schimmels op zijn lijf, pas als deze schimmels onevenredig gaan groeien, kunnen ze voor problemen gaan zorgen. Je kunt ook hoofdschimmel krijgen als gevolg van besmetting door een dier. In dit geval kan dit dier een permanente bron van besmetting zijn en moet hier zo snel mogelijk iets aan gedaan worden. Als iemand van de familie het heeft en andere leden van het gezin worden door deze persoon besmet, moet het hele gezin worden behandeld. Als je hoofdschimmel hebt, reinig dan ook altijd alles wat je gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kam of borstel. Maar ook kledingstukken moeten altijd goed gereinigd worden. Laat andere mensen geen kledingstukken van je dragen zoals bijvoorbeeld een jas of een muts. Ook beddengoed moet bijvoorbeeld goed gewassen worden, doe dit altijd op een hoge temperatuur. Heb je kinderen? Zorg dat bijvoorbeeld speelgoed altijd goed ontsmet is, door bijvoorbeeld schoonmaak alcohol te gebruiken.

Voorkomen van hoofdschimmel

Schimmels gedijen uitstekend in warme, vochtige ruimtes. Hou je van zwemmen? Kom je vaak in de sauna? Ga je thuis regelmatig in bad? Allemaal omgevingen waar je gemakkelijk een schimmelinfectie op kunt lopen. Zorg ervoor dat je jezelf altijd goed afdroogt en gemakkelijke kleding draagt, waardoor er niets kan knellen. Was je haar regelmatig, maar doe dit zonder zeep. Te vaak met zeep wassen, zorgt er namelijk voor dat je het beschermingslaagje op je huid aantast. Dit laagje kan je dan niet meer beschermen, waardoor infecties vrij spel hebben.