Wat is de werking van vitamines?

Wat is de werking van vitamines?

Sommige mensen in Nederland hebben een tekort aan bepaalde vitamines. Normaal krijg je vitamines binnen via drinken en voedsel dat je binnenkrijgt. Er zijn in totaal 13 verschillende vitamines en deze zijn allemaal belangrijk voor de werking van je lichaam. Daarom is het niet goed als je te weinig van deze vitamines hebt. Om deze reden is het voor veel mensen slim om vitamines bij te nemen, bijvoorbeeld in de vorm van een pil of een beter dieet.

Welke vitamines zijn er?

Voordat je weet of je vitamines bij moet slikken, moet je natuurlijk weten wat de werking is. Vitamines kunnen we onderverdelen is twee soorten. Je hebt vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K) en wateroplosbare vitamines (C, B-1, B-2, B-3, B-5, B-6, B-8, B-11 en B-12). Hiernaast heb je nog halfvitamines en vitamines die overbodig zijn, omdat je lichaam deze zelf aanmaakt of niet nodig perse heeft. De vetoplosbare vitamines kun je halen uit producten met vet, zoals vis, vlees, melkproducten en boter. Wateroplosbare vitamines zitten in groente, fruit, brood (en volkorenproducten), noten en melkproducten.

Hoe werken de vitamines?

Vitamines zijn dus nodig voor de ontwikkeling en de groei van ons lichaam. Ze helpen ons om gezond te blijven. Vitamine A zorg voor betere werking van de ogen en ons immuunsysteem. Ook draagt het bij aan groei en zorgt het voor een betere huid. Vitamine D is goed voor de botten en tanden. Daarnaast draagt het bij aan de spieren, het immuunsysteem en de opname van calcium. Vitamine K zorgt voor goede bloedstolling en sterkere botten en vitamine E werkt als antioxidant.

De B vitamines zorgen vooral voor het halen van energie uit voeding. Ook dragen ze bij aan de groei en specifieke werking van ons lichaam, zoals de werking van ons bloed, immuunsysteem, hormonen en meer. Vitamine B-12 zorgt bijvoorbeeld dat er rode bloedcellen worden aangemaakt en vitamine B-5 is goed voor onze hersenen. Wat de verschillende B vitamines precies doen, kun je online in detail opzoeken. Als je lichamelijke klachten hebt en geen oplossing kunt vinden, kan het zijn dat je te weinig van een van de vitamines binnenkrijgt. Ga hiervoor even langs bij een dokter, want te veel vitamines kan juist slecht zijn voor je lichaam.