Waarom is een efficiënt magazijn belangrijk?

Waarom is een efficiënt magazijn belangrijk?

Als je een magazijn hebt, is het belangrijk dat deze zo efficiënt mogelijk wordt ingericht. Als je logistieke stromen niet kloppen, leidt dit namelijk tot extra logistieke kosten zoals te hoge loonkosten, maar ook bijvoorbeeld onnodig bederf als je werkt met bederfelijke goederen. Als je voor de juiste opslagoplossing kiest, zet je een goede stap in de richting van een efficiënt magazijn. Stellingen zijn namelijk een uitstekende oplossing voor het slim order picken en opslaan van producten. In dit blog kun je lezen welke stellingen er zijn die je in een magazijn kunt gebruiken, en kun je lezen wat de voordelen zijn van palletstellingen. Ook leggen we hieronder het FIFO-systeem (First In First Out) uit, zodat je hier meteen al je voordeel mee kunt doen. Ideaal toch?

Welke stellingen zijn er?

Er zijn verschillende stellingen die je in een magazijn kunt gebruiken. De meest voorkomende stellingen zijn stellingen die gericht zijn op het opslaan van pallets. Deze stellingen zijn gemaakt van metaal en zijn sterk genoeg om pallets te dragen. Deze stellingen worden ook wel palletstellingen genoemd. Naast palletstellingen zijn er ook andere stellingen die in zou kunnen zetten, bijvoorbeeld legbordstellingen en draagarmstellingen. 

Voordelen van palletstellingen

Palletstellingen hebben veel voordelen. Ten eerste kunnen ze veel gewicht dragen en blijven ze lange tijd in goede staat. Bovendien zijn ze gemakkelijk te plaatsen en te onderhouden. Ze kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan producten, waardoor je magazijn flexibeler en efficiënter wordt. Een ander voordeel van een palletstelling is, dat deze een veilige opslagoplossing biedt. Omdat de stellingen sterk zijn, kunnen ze zwaardere producten dragen zonder dat ze instorten. Dit vermindert het risico op schade aan producten en bedrijfsongevallen. Palletstellingen zijn ideaal als pallets onaangebroken, in één keer naar een klant doorgaan, zonder dat er iets uitgehaald hoeft te worden. Denk hierbij aan groothandels waarbij de minimale afname per product een pallet is. 

FIFO-systeem

Een erg handig systeem in een magazijn is het FIFO-systeem (First In First Out). Met dit systeem worden producten op zodanig geordend, waarbij de oudste producten als eerste worden gebruikt en de nieuwste als laatste. Dit systeem voorkomt dat producten verouderd raken en zorgt tevens voor kwaliteitsgarantie van producten. Het FIFO-systeem helpt ook bij beter voorraadbeheer bij bedrijven, op deze manier weet je dat er zo min mogelijk weggegooid hoeft te worden.