Wanneer hang je de Nederlandse vlag uit?

Wanneer hang je de Nederlandse vlag uit?

Bijna elk huishouden heeft wel een Nederlandse vlag in huis. Ben je opzoek naar een Nederlandse vlag? Dan kun je de Nederlandse vlag kopen bij Vlaggenclub. Wil je graag meer informatie over wanneer je onze Nationale vlag al dan niet mag gebruiken? Lees dan gauw verder!

Traditionele dagen

In bijna elk land wappert de nationale vlag standaard boven officiële gebouwen. In Nederland is dat pas sinds 2022 zo. Daarnaast zie je ook in het straatbeeld steeds vaker de Nederlandse vlag uithangen. Uiteraard wordt op de traditionele dagen zoals Koningsdag en 5 mei de vlag in bijna elk huishouden gehesen. Maar ook als iemand geslaagd is voor zijn of haar eindexamen hangen we in Nederland traditiegetrouw de vlag uit. In Nederland zijn er geen wettelijke regels hierover en zijn wij als burgers en bedrijven vrij om de vlag te hijsen wanneer je wil. Er wordt wel verwacht dat men zich aan een aantal gebruiken houdt. Laat de Nederlandse vlag bijvoorbeeld nooit de grond raken en strijk de vlag alleen tussen zonsondergang en zonsopgang. Mocht je de vlag toch 's nachts willen laten hangen? Verlicht deze dan goed, zodat de kleuren goed zichtbaar blijven.

Koninklijke verjaardagen

Maar wil je graag weten welke dagen extra feestelijk zijn om de vlag te hijsen? Dit is op de verjaardagen van Prinses Beatrix op 31 Januari, uiteraard op koningsdag, en op de verjaardag van Koningin Máxima. Deze valt op 17 mei valt. Daarnaast heb je nog 7 december, wat de verjaardag van prinses Amalia is. Hoewel de vlag hijsen op deze dag alleen een officieel protocol is voor in Den Haag, wordt ook met Prinsjesdag in grote getalen door heel Nederland de vlag gehesen. Een minder bekende dag dat de vlag gehesen kan worden is op veteranendag. Deze dag valt altijd op de laatste zaterdag in Juni. Ook 15 augustus, de dag waarop we stilstaan bij het formele einde van de tweede wereldoorlog is een nationaal vlag moment. Een nog minder bekende vlag strijkdag is 15 december. Dit is de officiële koninkrijksdag van Nederland. Koningin Juliana tekende in 1954 op deze dag het statuut der koninkrijk Nederland. Op al deze data zul je elk jaar op alle officiële overheidsgebouwen en de Nederlandse vlag zien hangen, maar mag jij dat als burger ook doen!