Koningspad van Spanje, is de Caminito del Rey van de koning?

Koningspad van Spanje, is de Caminito del Rey van de koning?

Het lijkt op het eerste gezicht een vreemde bijnaam voor de Caminito del Rey; het koningspad. Maar de oplettende lezer ziet dat ‘caminito del Rey’ in het Spaans ook ‘pad van de koning’ betekent. Wat doet die koning toch met dat pad, of wat doet het pad met de koning? Het begint allemaal in het jaar 1921.

Geschiedenis van het koningspad

Eigenlijk begint het eerder dan in 1921. Het begint namelijk in het jaar 1901. Toen begon men met de bouw van een waterkrachtcentrale in de El Chorro kloof, in het zuiden van Spanje. De ingenieur van de centrale voltooide het project in het jaar 1905. Bij de bouw van de waterkrachtcentrale werd bedacht dat de arbeiders ook naar de centrale moesten kunnen lopen en daarom werd er een pad aan de zijkant van de kloof gemaakt. Heel erg hoog maar geen probleem voor mensen zonder hoogtevrees. 

De koning op bezoek

Het was een toonbeeld van de Spaanse architectuur. De regio was er maar wat trots op. Zeker toen in 1921, ja daar is hij dan, de koning op bezoek kwam. De koning liep ook over het pad richting de waterkrachtcentrale. Dit pad werd dus hernoemd van tja, hoe het toen heette naar het pad van de koning oftewel het koningspad; de caminito del Rey. Alfonso XIII. De kleinzoon van hem werd uiteindelijk, in 1969, de nieuwe koning van Spanje.

Weinig koninklijk aan het koningspad

Je kunt tegenwoordig ook nog op dezelfde plek als het koningspad lopen. Niet meer over de oude caminito del Rey want dat pad is ernstig vervallen. Er waren gaten in geslagen door stormen en leuningen zijn afgebroken. In 1992 sloot de lokale overheid dit oude pad. Maar toen in 2015 de nieuwe caminito del Rey opende, was de vreugde groot toen men zag dat het oude pad nog gewoon zichtbaar was. Toeristen konden op een veilig manier over het pad lopen. Je ziet op sommige plekken dus wel nog het oude pad onder het nieuwe pad. Toch heeft dit oude koningspad nog een triest einde; er zijn 4 mensen omgekomen die naar beneden zijn gevallen bij het lopen van dit oude koningspad. En daar is weinig koninklijk aan.