Ondernemers die maandelijks veel facturen moeten opsturen, weten waarschijnlijk hoe vervelend het kan zijn om lang op betalingen te moeten wachten. Soms moet een betalingstermijn bijna verlopen om eindelijk die betaling binnen te krijgen en in andere gevallen moet je zelfs achter de klant voor de betaling. Dat is natuurlijk niet erg bevorderlijk voor de relatie met je klanten. Daarnaast wil je vanzelfsprekend blijven investeren in je bedrijf en een snelle betaling zou daar zeker aan bijdragen. Maar hoe krijg je dat dan voor elkaar? Het antwoord op die vraag is: factoring.
Verkopen van facturen
Factoring is het verkopen van je facturen aan een factoringmaatschappij. Dat doe je natuurlijk niet zomaar, maar om zo snel mogelijk betaald te krijgen. De factoringmaatschappij doet dat namelijk binnen een dag. Je hebt met factoring dus de garantie dat je facturen binnen 24 uur betaald worden en dat gebeurt gelukkig ook veilig. Een factoringmaatschappij betaalt de factuur alleen na een controle op de kredietwaardigheid van de klant. Op die manier kan je dus binnen 24 uur verder investeren in je bedrijf en heb je de garantie dat je betalingen veilig verlopen. Ook zorgt factoring ervoor dat je relaties met de klant verbeteren, omdat je geen moeilijkheden meer hebt rondom betalingstermijnen. De factoringmaatschappij neemt de inning van de debiteur van je over.
Verschillende soorten factoring
Factoring komt in verschillende soorten en maten. Zo is de kans groot dat er altijd wel een vorm van factoring bij jouw bedrijf past. Over het algemeen kiezen grotere bedrijven voor traditionele factoring. Traditionele factoring staat erom bekend dat de gehele debiteurenportefeuille van het bedrijf wordt overgenomen. Dat houdt in dat alle facturen van het bedrijf standaard aan de factoringmaatschappij worden verkocht. Traditionele factoring kent veelal strenge contracten van een langere duur, maar daar tegenover staan dan weer lager uitvallende factoring kosten. Factoring voor zzp of MKB is evengoed mogelijk, maar daar wordt meestal voor American factoring gekozen. Hierbij mag het bedrijf zelf weten hoeveel facturen het per maand aan de factoringmaatschappij verkoopt. Het contract bij American factoring is minder streng en vaak van kortere duur ten opzichte van traditionele factoring, alleen ligt de factorfee hier wel weer hoger.
De hoogte van de factorfee
Vanzelfsprekend zijn er bij factoring ook kosten. Gelukkig hoef je hiervoor geen facturen op te stellen, want de factoringmaatschappij houdt een vergoeding voor de betaling van je factuur in. Dit wordt dus de factorfee genoemd. De factorfee ligt over het algemeen tussen de 0,5% en de 5% en wordt berekend op basis van het contract dat is gesloten en de afspraken die zijn gemaakt met de factoringmaatschappij. Wel geldt in alle gevallen: hoe meer facturen je verkoopt aan de factoringmaatschappij, hoe lager de kosten van factoring uitvallen. Facturen verkopen aan een factoringmaatschappij resulteert in snelle en veilige betaling en kan er bovendien voor zorgen dat klantrelaties verbeteren.